Как се монтират въздушните колектори?

Как се монтират въздушните колектори?

Ако за пръв път попадате тук и не сте наясно какво точно са въздушните слънчеви колектори, тези три материала ще ви помогнат да се ориентирате –  Въздушните колектори във въпроси и отговори; Въздушните колектори във въпроси и отговори – част 2 и Как се появи въздушният колектор KocanAir?

Ако вече сте запознати с въздушните колектори, то в тази статия ще си говорим за това какви са възможните опции за монтаж и техните предимства и недостатъци. Преди това обаче нека отбележим, че основното нещо, на което трябва да обърнем внимание преди да монтираме слънчевия колектор, е дали мястото, където ще го сложим, е достатъчно добре огрявано от слънцето.

Като за начало, опциите за монтаж са две – монтаж директно върху стената на сградата и покривен монтаж. Основното правило е да изберем място, което е огрявано през целия ден. То трябва да е ориентирано в посока югоизток, чист юг  или югозапад и да не се засенчва от съседни сгради или растителност.

Монтаж на стена

Монтажът на стена е нашият фаворит поради няколко причини. Първата от тях е, че затопленият въздух влиза директно в помещението. При него колекторът се закрепва от външната страна на стената посредством дюбели, а в стената се пробива дупка с помощта на боркорона. В отвора се поставя алуминиев въздуховод, който от вътрешната страна на стената завършва с розетка, чрез която може да регулирате количеството навлизащ въздух или пък да затворите напълно.

 

Във въздуховода се слага фабричен шумоизолатор, който значително намалява нивото на шум в помещението, при работещ колектор. Препоръчително е отворът, през който влиза затопленият въздух да е възможно по близко до пода. Така по естествен начин се подобрява циркулацията на въздуха в помещенията, тъй като топлият въздух, като по-лек, се изкачва до тавана. Там той измества студения надолу, където той се затопля от топлата струя, идваща от колектора.

Предимството на този тип монтаж е, че не се губи излишно топлинна енергия. Използва се най-краткият възможен път за транспортиране на топлия въздух. Стенният монтаж елиминира нуждата от по-мощен вентилатор и дълги въздуховоди, което е гаранция за максимална ефективност.

Винаги препоръчваме стенен монтаж в случаите, когато може да се избира между монтаж на стена и монтаж на покрив.

Монтаж на покрив

В случаите, когато стенният монтаж е невъзможен поради засенчване или други причини, се прибягва до монтаж на въздушния колектор на покрива на сградата. В зависимост от наклона на покрива се изгражда неободимата стойка, на която да бъде монтиран колекторът. Чрез въздуховоди се насочва топлият въздух към помещенията в сградата.

Покривният монтаж значително намалява КПД-то на въздушния слънчев колектор. От една страна това е така, защото въздухът изминава по-дълго разстояние от колектора до помощението. Въпреки че могат да се изпозлват по-мощни вентилатори, които да ускорят този процес, пак се губи топлина.

Този тип монтаж се препоръчва за складови и производствени помещения, отново когато няма възможност за монтаж на стена. Монтажът на покрив е подходящ в случаите, в които помещението, което искате да затоплите, е на не повече от 10 метра под самия въздушен колектор. Плюсът при покривните монтажи е, че може да се изпозлва цялата площ на покрива и така да се компенсират топлинните загуби, породени от по-дългите въздуховоди.

Защо не е подходящ за блокове или многоетажни жилищни сгради? Защото ако над вас има още няколко етажа, въздуховодите няма откъде да минат. Разбира се, има го варианта, в който да се прекарат по външната стена на сграда, но тогава топлинните загуби ще бъдат огромни и се обезсмисля монтажа на самия колектор – ще платите за нещо, което няма да ви върши никаква работа.

За по-добра представа разгледайте нашата галерия.

Share on :