Как се появи въздушният колектор KocanAir?

Как се появи въздушният колектор KocanAir?

Когато преди десет години за пръв път се сблъскахме с понятието въздушен слънчев колектор съвсем нямахме представа за какво иде реч. За нас това беше поредната разновидност на слънчевите колектори. Щом има фотоволтаични, произвеждащи елекетричество, щом има такива , които затоплят вода, защо пък да няма и въздушни?

Няма да ви лъжем. И за нас те бяха пълна мистерия в началото. Дори не бяхме сигурни защо думичката въздушен е сложена пред словосъчетанието слънчев колектор. Това не е ли колектор, който просто затопля вода? Любопитството надделя и взехме да се ровим в интернет за повече информация.

Оказа се, че в България не само, че такова нещо не се предлага, ами и информацията за него бе повече от оскъдна. Тук-таме по разни форуми от типа „направи си сам” се срещаха коментари от ентусиасти, които в домашни условия бяха успели да сътворят въздушен слънчев колектор – от бирени кутийки. Ясно! Значи въздушният слънчев колектор всъщност затопля въздух, а не вода.

Вече имахме отправна точка и от тук насетне оставаше само да разберем как работи, кой произвежда въздушни колектори, за какво са подходящи и т.н. Клипчетата в YouTube помогнаха до голяма степен да си отговорим на въпроса „Как работи?”, както и стотиците сайтове на производители и цели общности, които използват, това ново и непознато за нас „чудо на техниката”. Всъщност установихме, че в развитите държави въздушните слънчеви колектори въобще не са нещо революционно.

Секторът се е развивал в продължение на четири десетилетия и въздушните колектори вече бяха изпитали теста на времето. Не само, че хората знаеха какво е това, ами и активно ги използваха. Останахме силно впечатлени от това как цели сгради се отопляват само от чистата и безплатна слънчева енергия. Не говорим само за еднофамилни къщи, а за цели училища, болници, хижи, библиотеки, производствени предприятия, офис сгради и практически всичко друго, за което се сетите.

Да си признаем, всичко изглеждаше твърде хубаво, за да бъде истина. Решихме сами да изпробваме това революционно за нас решение. Инструктирахме всичките си приятели да пият редовно бира,  да събират кенчетата и да ги пазят непокътнати. Няма да ви обясняваме колко странно ни гледаха. Все пак събрахме два чувала бирени кутийки и си сглобихме самоделен въздушен слънчев колектор. Монтирахме го на производствената ни база във Велинград, без да имаме кой знае какви очаквания.

Изненадващо дори и за нас, колекторът не само, че работеше, но и в месеците от октомври до април значително се усещаше неговия принос в затоплянето на цеха. След като приложихме принципа „око да види, ръка да пипне”, беше време да направим следващата стъпка. Във въздушните колектори определено имаше потенциал, който си заслужаваше да бъде изследван. Първо, защото това беше един алтернативен източник на топлина и второ, защото представляваше решение на проблема с влагата.

Запретнахме ръкави и си поставихме задачата да създадем колектор, който е по-ефективен, по-тих и по-достъпен от наличните на пазара. Това ни отне известно време, но не се отказахме, понеже вярвахме (и все още вярваме), че този продукт заслужава да бъде експлоатиран всекидневно от колкото се може повече хора. Разбира се, това е трудна задача, затова първите бройки създадохме за себе си и монтирахме на покрива на нашия цех. Въпреки че вече се бяхме убедили в ефективността на въздушните колектори, те пак успяха да ни крият шапката. Този път постигнахме толкова добри резултати, че конвенционалните начини на отопление останаха в историята. Вече не ни се налагаше да ги използваме, защото въздушните колектори бяха достатъчни.

Сега е моментът да кажем, че това важи само и единствено за слънчевите дни – съвсем според очакванията. Никой никъде не е твърдял, че въздушните слънчеви колектори могат да бъдат основен начин за отопление през целия зимен сезон, поради простата причина, че за да работят им е необходимо слънцегреене, а както знаем, има зимни дни, в които облачното време е константа.

Тук стигаме до логичния въпрос

„Струва ли си инвестицията във въздушен слънчев колектор?”

Да, но с някои условности.

Преди да вземете решението да се обзаведете с въздушен слънчев колектор е важно да си дадете сметка, че като всеки един продукт и той има своите ограничения. Най-голямото от тях е, че за да работи му е необходима слънчева светлина. Тоест в облачни дни и през нощта колекторът не работи. По същата причина, въздушните колектори (както и всички други колектори) трябва да се монтират с ориентация югоизток, юг или югозапад.

Клиенти са ни питали дали въздушните колектори могат да се ъпгрейднат и да затоплят вода в летните месеци, когато не ни е необходимо отопление. Да, може, но това е скъпо и неефективно. Стандартните термални системи са много по-ефективни и полезни от ъпгрейднат въздушен слънчев колектор. Инвестицията в допълнителните съоражения за затопляне на вода е неоправдана. Ако искате топла вода, по-добре заложете на стандартните термални системи.

Инвестицията във въздушен слънчев колектор е оправдана в случаите, когато ви е необходимо допълнително отоплително тяло, което да подпомага основния ви източник на топлина. Много от клиентите ни си монтират въздушен колектор, за да се справят с влагата в домовете си. В този случай нищо друго не е толкова ефикасно, колкото въздушният слънчев колектор. Той вкарва топъл и свеж въздух в помещенията и буквално за няколко дни влагата изчезва, а заедно с нея изчезват и мухълът и плесента.

Друго предимство е, че въздушните колектори са на сто процента енергонезависими. Те по никакъв начин няма да увеличат сметките ви за ток и отопление дори с една стотинка. Освен това, те не изискват никаква поддръжка, просто защото устройството им е толкова просто, че няма какво да се счупи или развали.

Това означава, че след като ги монтирате веднъж, единствената ви работа е да цъкнете копчето „Включи/Изключи” и да отидете да си пиете кафето на спокойствие. Да, може да отидете спокойно на ски през зимата и да оставите колектора включен. Няма опасност от авария, не е необходимо някой да го наглежда или настройва.

А най-хубавото е, че като се приберете от ваканция вкъщи ще бъде топло и приятно.

Share on :