Въздушните колектори във въпроси и отговори - част 2

Въздушните колектори във въпроси и отговори – част 2

Въздушните слънчеви колектори са базирани на изключтелно проста, но ефективна технология, която обаче ги прави чудесно решение на проблема с влагата. Освен това, те служат и като един алтернативен източник на топлина и свеж въздух. В този материал ще се опитаме да отговорим на някои от въпросите, които най-често тревожат потребителя. Първа част може да прочетете тук.

1. Какво правим през лятото?

Много често хората се свързват с нас и ни питат дали в горещите летни дни колекторът продължава да работи. Този въпрос е породен от притеснението, че когато навън е 40 градуса, въздушният колектор ще продължи да вкарва затоплен въздух в помещенията. Това наистина ще се случи, ако не изключите колектора. Всъщност базовото управление, с което идва всеки въздушен слънчев колектор, ви дава възможност да избирате кога вашият колектор да работи и кога не.

Да вземем следния пример – имате вила или къща, която посещавате рядко. В преходните сезони и през зимата може да оставите управлението на режим включено, за да може в сградата да се поддържа по-висока средна температура и по-ниска влажност. Дори е препоръчително колекторът да е включен докато ви няма, понеже въздухът в помещенията ще застоява, а това може да доведе до мухъл и влага. В някои случаи е възможна и появата на неприятна миризма.

Когато навън е топло и не ви е необходима допълнителна топлина и вентилация, е нужно единствено да оставите колектора в режим изключено. Колекторът няма да се включи сам и няма да превърне стаите ви във фурна.

2. Каква поддръжка изисква въздушният слънчев колектор?

Никаква. Въздушният слънчев колектор е автономна система, която не се нуждае от достъп до електрическата мрежа. Ако по някаква причина колекторът ви е включен, но не работи, то има два възможни варианта за това – слънчевата светлина е недостатъчна, за да може фотоволтаичният панел да произвежда електричество за вентилатора или вентилаторът е повреден. Второто до сега не ни се е случвало.

3. Шумен ли е въздушният колектор, когато работи?

Единственият шум идва от вентилатора. Но той е значително по-слаб от всеки един кухненски абсорбатор, благодарение на вградения фабричен шумоизолатор, който се поставя във въздуховода.

4. Как да подобрим вентилацията в помещенията?

Може би се чудите как топлината и свежият въздух ще достигнат до другия край на апартамента ви, ако използвате само един колектор. Всъщност във всяка къща или апартамент има места, от които влиза и излиза въздух по естествен начин. Тези от вас, които използват кухненски абсорбатор са забелязали, че когато в включен в помещенията се усеща съвсем леко течение.

На същия принцип въздушният колектор освежава и затопля затворените пространства. Когато работи, той създава по-високо налягане в тях и въздухът започва да си търси мeста, откъдето да избяга. Това най-често е входната врата, старата дограма или някой отдушник. Тоест, сухият и топъл въздух от колектора избутва стария и застоял въздъх навън по естествен начин.

Някои наши клиенти използват въздушни колектори изключително и само за вентилация, за да се справят с влагата в мазетата си. В такива случаи препоръчваме от северната страна на мазето да бъде оставен отдушник. Така на свежия въздух се осигурява безпроблемно преминаване през цялото помещение (или няколко помещения) от южната страна на сградата, където е монтиран колектора, до северната, където най-често се задържа влага и се образува мухъл.

5. Монтаж на стена или монтаж на покрив?

Въздушният слънчев колектор може да бъде монтиран и на стена, и на покрив, но е важно да се вземат предвид няколко обстоятелства. Предимството на монтажа на стена е, че затопленият въздух влиза директно в стаята през дупка в стената. При този монтаж не са необходими допълнителни тръби, по които той да преминава. По възможност е препоръчително колекторът да се монтира така, че въздухът, идващ от него, да навлиза в долната част на стаята. Колкото по-близо до пода е входът за топлия въздух, толкова по-ефективно ще се затопли и освежи стаята. Топлият въздух е по-лек от студения и по естествен път ще се изкачи до тавана, ще избута студения до нивото на пода, където той ще бъде затоплен от този, идващ от колектора. Чрез този прост физичен закон значително се подобрява циркулацията на въздуха в помещенията и КПД-то на слънчевия колектор.

Покривният монтаж се препоръчва, когато е невъзможно колекторът да бъде инсталиран на стена. Недостатъкът при него е, че трябва топлият въздух да бъде свален от покрива до помещението, което искате да отоплявате. Колкото по-дълги са тръбите, по които преминава въздухът, толкова повече топлина се губи. Освен това, в някои случаи е необходим по-мощен вентилатор, който да се справи с естествения стремеж на топлия въздух да отива нагоре.

6. Може ли въздушният слънчев колектор да предпази тръбите от замръзване в необитаеми сгради (вила, бунгало, къща и др.)?

Отговорът на този въпрос е нееднозначен, понеже зависи от множество фактори – изолация на сградата, външната температура, продължителността на периода, през който температурата навън е отрицателна, часовете слънцегреене и т.н. Ако през зимата навън е -20 в продължение на две седмици, а облачността е гъста и слънцето въобще не пробива, то тръбите ви най-вероятно ще замръзнат със или без слънчев колектор. Ако обаче слънце има, колекторът ще успее да поддържа температурата в сградата над нулата. Все пак не разчитайте само и единствено на щастливата случайност и за всеки случай спирайте водата, ако е необходимо.

7. Ако навън въздухът е прашен, ще навлезе ли в дома ми през системата?

Накратко – не. Въпреки че през гърба на колектора влиза външен въздух, самият колектор не може да се напълни с прахоляк, който после да влезе в дома ви. Покритието на въздушния слънчев колектор е филтърно – тоест не пропуска фините прахови частици да навлязат в тялото на колектора.

Ако имате други въпроси, може да ги зададете на нашата фейсбук страница KocanAir или на email: kocan96@abv.bg

Share on :