Въздушните колектори във въпроси и отговори

Въздушните колектори във въпроси и отговори

Често получаваме запитвания от клиенти относно въздушните слънчеви колектори – какво са те, как се използват, как работят и т.н. В този материал ще се опитаме да дадем отговори на най-често задаваните въпроси. Приятно четене!

1. Какво е въздушен слънчев колектор?

Въздушният слънчев колектор е иновативен продукт, който е напълно енергонезависим и не се нуждае от достъп до електрическата мрежа, за да работи пълноценно. Професионално изработените въздушни слънчеви колектори имат вградена фотоволтаична клетка, която произвежда необходимото количество електрическа енергия за вентилатора. Принципът на работа на въздушните колектори е много прост. Слънцето нагрява въздуха в колектора и когато той достигне определена температура, вграденият вентилатор се включва и започва да го вкарва в помещението. Управлението на колектора позволява да го включвате и изключвате само с едно копче. То също се захранва от фотоволтаичната клетка, така че няма опасност от даване „на късо“ докато ви няма вкъщи.

Може би сте виждали въздушни колектори, направени в домашни условия от бирени кутийки. Те са ефективни до известна степен и определено са интересни за направа, особено за хора, обичащи да майсторят. Ние също сме срещали такива, но повечето от тях не оползотворяват напълно капацитета на слънчевата радиация поради няколко причини. Една от тях е, че имат лоша изолация, която пък води до големи топлинни загуби. Вместо да влиза в стаята, затопленият въздух „бяга“ навън. Втората причина е, че тези колектори често се монтират без вентилатор и фотоволтаичен панел. Да, така е по-евтино, но и доста по-неефективно. Сгретият въздух пак влиза в помещенията, но много по-бавно и в много по-малки количества. Освен това липсата на електронно управление води до логичния въпрос „Как го изключваме през лятото?“ Третият недостатък на „направи си сам“ колекторите е, че прегряват.

Качественият колектор е изграден така, че когато не се използва да се охлажда сам. Прегряването на колектора води до намален КПД и до нарушаване на целостта на абсорбиращото слънчевата светлина покритие.

2. За какво е подходящ въздушният слънчев колектор?

Навсякъде, където има помещения, в които живеят или работят хора, въздушният слънчев колектор ще бъде от полза. Може да го използвате вкъщи като допълнително средство за отопление и вентилация. Може да го монтирате на вилата си, за да поддържа по-висока средна температура в стаите. Много наши клиенти са ни споделяли, че когато отидат на вилата си през зимата им се налага да затоплят помещенията, в които температурата е паднала до около 10 градуса (разбира се, това зависи от много фактори като изолация, състояние на дограмата, външната среда, осветеност на сградата и т.н.).

Въздушният слънчев колектор успешно решава този проблем, тъй като винаги когато има слънце, той вкарва свеж и топъл въздух във вилата. Ползата е, че после не ви се налага да затопляте помещението от толкова ниска температура. Ако навън е над нулата може и въобще да не ви се налага да пускате отоплението, тъй като въздушните слънчеви колектори са способни да затоплят въздуха с над 40 градуса спрямо външната температура (повече техническа информация тук). Тоест, ако навън е -10 градуса, в стаята ви ще влиза въздух, затоплен до поне 30 градуса.

Със същата ефективност въздушните колектори могат да се използват в апартаменти, къщи, гаражи, складове, производствени площи, мазета, каравани, сушилни помещения и т.н. Огромен плюс на въздушните колектори е, че те ви осигуряват топъл и свеж въздух, което ги прави отлично средство за справянето с мухъла и влагата.

3. Как се монтира?

За да е максимално ефективен, въздушният колектор трябва да се монтира на стени и покриви с югоизточно, южно или югозападно изложение. Основното изискване е нищо да не пречи на слънчевата светлина – високи дървета, огради, други сгради, които засенчват въздушния колектор през деня, му пречат да работи на 100%.

От вътрешната страна на стената се вижда само една розетка, през която влиза затопленият въздух. Управлението е малко, компактно и лесно за работа и може да бъде монтирано на удобно за вас място. Колекторът идва с фабричен шумоизолатор, който се монтира във въздуховода, минаващ през стената. Така цялата система става почти безшумна по време на работа.

4. Какво да очакваме от него?

Преди да вземете решението да инвестирате във въздушен слънчев колектор е важно да разберете, че той не може да бъде използван като основен отоплителен уред. Това е съвсем разбираемо с оглед на това, че колекторът работи само през светлата част на деня, благодарение на слънчевата светлина. Чисто и просто, няма ли слънце, колекторът не работи. Ако си вземете въздушен колектор с идеята да се топлите само с него, ще останете разочаровани.

От друга страна, ако разбирате добре неговите предимства и недостатъци, ще получите един допълнителен източник не само на топлина, но и на свеж въздух. Въздушните слънчеви колектори са чудесни при борбата с влагата и в това да поддържат по-висока средна температура в помещенията. Особено в преходните сезони те са неизменен помощник в отоплението, благодарение на това, че са източник на неизчерпаема зелена енергия. Те по никакъв начин не натоварват сметките ви за електричество и не вредят на околната среда. Още един плюс е това, че не изискват почти никаква поддръжка, което удължава техния живот.

5. Какво не е въздушният слънчев колектор?

Въздушният слънчев колектор не е и не може да бъде основен източник на топлина. Това ограничение идва от необходимата му слънчева енергия. Нищо, което ви се представя за въздушен слънчев колектор, но се нуждае от захранване от електрическата мрежа, не е въздушен колектор. Въздушният слънчев колектор е енергонезависим и може да бъде монтиран навсякъде, където огрява слънце – единственото условие за неговото функциониране.

6. Какво е важно при избора на въздушен слънчев колектор? На какво да обърнем внимание?

Хубаво е преди да се спрете на конкретен модел, да обърнете внимание на неговите технически спецификации – мощност, температура на затопляне (спрямо външната), обем затоплен въздух на час. Качествените въздушни колектори използват селективно покритие, вентилатори, съобразени с кубатурата на съответните помещения, изолация на стените, фотоволтаична клетка и електронно управление.

7. Ефект върху околната среда

Въздушните слънчеви колектори са изцяло енергонезависими. Те сами произвеждат необходимата им енергия, което ги прави чудесен източник на зелена топлина. Те по никакъв начин не замърсяват околната среда, не само защото преобразуват слънчевата светлина в топлина, а и защото не се нуждаят от никаква поддръжка. Това им отрежда заслужено място до останалите източници на възобновяема енергия като термопомпите и вятърните генератори.

>>>Част 2<<<

Share on :