Какво причинява влагата на дома ви?

Какво причинява влагата на дома ви?

Микроклиматът в помещенията, в които се храним, работим, спим и прекарваме голяма част от времето си има също толкова голямо отражение върху здравето ни, колкото и храната и водата, които приемаме. Неговото влияние върху човешкия организъм понякога е трудно забележимо и често не му обръщаме необходимото внимание.

Какво разбираме под микроклимат?

Това са фактори като температура и влага, но можем да включим още осветеност, а също и микрофлората и микрофауната, които по директен или косвен начин влияят върху човешкия организъм. За да се чувстваме добре и да предовратим нежеланите здравсловни състояния, ние се грижим да ни е комфортно вкъщи. И докато е лесно да контролираме температурата, някои от другите фактори са по-трудни за регулация – като влагата и замърсения въздух например.

Микроклиматът във всяко едно помощение се влияе изключително много от наличната влага. В България над 50% от населението живее в къщи, според данни на Евростат. Основният проблем с влагата при тях е на приземните етажи. Често тя избива в основите на стените и в резулат се развива мухъл (вижте повече за него тук). Но той не е единственият проблем, който идва с влагата. Гризачите, хлебарките, бактериите, вирусите, различните видове гъби и плесени, обичат влагата и много бързо се наместват в домовете ни.

Водата може да се просмуква вътре, заради лоша хидроизолация на външните стените, защото навън сме натрупали огромна камара със сняг, защото поради една или друга причина се събира дъждовна вода в основата на къщата и т.н. Лошото е, че когато тя перманентно нахлуе в дома, всичката дървесина – от мебели, до дюшеме и дограма, започва да гние. А гниещата дървесина е магнит за термитите. Те сами по себе си не влошават качеството на въздуха, но са поредния проблем, на който трябва да търсим решение. Ако предприемем третиране чрез пестициде обаче, това почти автоматично означава, че доброволно се излагаме на токсини.

Акарите, плесента, бактериите и вирусите обичат влагата

Акарите (прахов кърлеж) са дребни паякообразни насекоми, които гнездят и се размножават върху всяка една платнена повърхност – матраци, чаршафи, дрехи, възглавници, чорапи, обувки, килими, най-обикновена домашна прах и др. Те са естествен алерген, което ще рече, че причиняват алергични реакции у хората. Тези микроскопични, невидими с просто око буболечки могат до доведат до сериозни респираторни проблеми като ринит и астма. Особено опасни са за децата, които по начало са по-склонни да развиват алергии от всякакъв тип, за разлика от възрастните.

Праховият кърлеж се храни всякакви органични вещества, но любимото му ястие е кожата. И понеже леглата ни са пълни с дребни парченца олющена кожа, акарите най-често се настаняват именно там. Праховият кърлеж обича средна влажност от 45%-50%, но колкото по-влажна е срадата в стаите, толкова по-бързо расте и се размножава.

Сами се досещате, че акарите могат да бъдат много упорити и единственият начин да се отървем от тях е да понижим влагата в помещенията. Тя е основният виновник за наличието на акари, защото е невъзможно да ги уморим от глад. Ако просто ги убием с химикали, препарати или чрез пране на висока температура, ние унищожаваме част от популацията им, а не цялата колония.

Плесента вкъщи са всъщност гъбички, които се носят свободно във въздуха. Тоест те се срещат във всяко едно помещение, дори и в такива, в които влагата не е проблем. Има стотици видове плесен и докато не всички от тях са опасни за човека, има и такива, които могат да ни създадат сериозни главоболия. Единственото условие необходимо за растежа и размножаването на гъбичките е влагата. Ако те попаднат в суха среда, ще умрат и по никакъв начин няма да ни застрашат.

Ако обаче попаднат върху влажна повърхност, те се заселват там и я колонизират почти мигновено. Храната им включва въглехидрати, мазнини и протеини, което ще рече, че всичко с органичен произход е потенциален обяд за гъбичките. За да си я набавят или просто я колонизират (например стари вестници, книги, открита храна, мазни петна и т.н.), или се загнездват в някоя ниша и чакат тя сама да дойде при тях под формата на прахови частици. По домашната прах се закачат много дребни органични молекули, които попаднат ли веднъж върху плесента, биват декомпозирани от нея.

Също като при акарите, гъбичките не могат да бъдат уморени от глад, просто защото не можем да им ограничим храната. Не можем също и да ги поставим в неблагоприятни за тях температурни условия, защото те живеят най-добре в диапазона между 10о – 35о. Нивата на влага обаче са лесни за следене (чрез влагомер) и контрол (повече тук).

Гъбичките и плесента не само, че изпускат токсини и алергени, които директно дразнят човешката дихателна система и кожа, но и са основните причинители на ускоренето гниене на дървесината. Видовете гъбички, които най-много допринасят за гниенето на дървото се срещат най-често в регионите с умерен климат. Най-голямото разнообразие на тези видове се намира в Европа и Япония. Те растат и се разпространяват изключително бързо, което е сериозен проблем за голяма част от сградите в България. У нас покривните конструкции се правят основно от дървени скелета. Освен това в много къщи се среща така нареченият гредоред. Влагата и гъбичките могат да направят всеки един покрив и под потенциално опасни и затова е необходимо да предотвратим тяхната поява преди да е станало твърде късно.

Какво причинява влага

Бактериите са едноклетъчни организми, които условно можем да разделим в две групи – опасни и безопасни за човека. Източниците на бактерии в домовете ни са въздухът, който влиза отвън, хората и растящите в помещенията бактерии. Първите два вида са сравнително безопасни, но тези, които растат и се размножват вътре, могат да се приемат като рискови. Също като споменатите по-горе акари и плесени, бактериите се нуждаят от значителни количества влага, за да се заселят трайно в помещенията.

Всички споменати до тук микроорганизми отделят алергени, ендо и микотоксини, които в даден момент оказват влияние върху обитателите на къщата или апартамента. Според доклад на Световната здравна асоциация влиянието може да се изразява в развитие или влошаване на астматичните пристъпи у деца и възрастни, инфекции на дихателните пътища, кашлица, хрипове и затруднено дишане.

За късмет, щом веднъж завинаги решим проблема с влагата, предотвратяваме и всички произлизащи от него неприятности.

Share on :