Как да се справим със застоялия въздух вкъщи?

Как да се справим със застоялия въздух?

Когато стане дума за качеството на въздуха, обикновено повечето хора се сещат за въздуха навън. По новините постоянно говорят за това колко е мръсен въздухът в големите градове, как това води до редица здравословни проблеми, свързани с дихателните пътища и какви са начините да намалим негативното му влияние върху нашето здраве. Някак си все успяваме да се залъжем, че вкъщи качеството на въздуха е по-добро, но това далеч не е така във всеки дом.

Качеството на въздуха в закрити помещения зависи от редица фактори, но е важно да се отбележи, че то пряко и косвено влияе на нас – обитателите. Без значение дали става въпрос за производствени или жилищни площи, въздухът в помещението в повечето случаи е застоял, а това просто казано не е на добре.

Какво замърсява въздуха вкъщи?

Най-честите причинители на лош въздух са фините прахови частици. Далеч съм от мисълта, че в хола си горите дърва, въглища или нафта, но точно тези изгорели газове са пълни с вредни микроскопични частици, които ни пълнят дробовете всеки ден. Чисто и просто те навлизат в домовете ни всеки път, когато проветряваме.

И докато тях трудно можем да ги избегнем, имаме възможността да се справим с другите фактори, които влошават въздуха у дома. Ароматизаторите, свещичките, препаратите, които ползваме ежедневно, също до голяма степен имат вина за некачествения въздух вкъщи. Те отделят токсични газове в малки количества, но с течение на времето токсините се натрупват в организмите ни и малко по малко ни отравят.

Всичко казано дотук е в пъти по-опасно, когато поради липсата на вентилация въздухът застоява. С цел да ни е топло си изолираме къщите и си сменяме дограмата, но цената е застоял въздух. Когато отнемем възможността на къщата да „диша“, се появява мухъл, а с него идват още купища проблеми. Мухълът се образува, когато влажността на въздуха в помещенията е над 80% и при средна температура от около 20 градуса по Целзий.

Освен, че заради него ни се ронят мазилките и се издува паркета, мухълът е перфектното място за развитие на всякакви опасни бактерии. Веднъж завъдили се по ъглите и нишите, те могат да се разпространят из цялата къща – в килера, където си държим храната, в гардероби, дрешници и дори по чаршафите. Акарите обичат топло и важно. Обичат също да се развъждат по чаршафи и дрехи и са един от основните причинители на раздразнена кожа и кожни алергии в световен мащаб. За да се справим с тях, трябва или да перем чаршафите си на много висока температура регулярно, или да проветряваме за по-дълго, за да влиза студен въздух рано сутрин (това работи само в студените месеци), или да намерим начин да намалим влагата в помещенията.

Как се отразява лошият въздух върху здравето ни?

Постоим ли повече време в помещения с лошо качество на въздуха е много вероятно да изпитаме някои (или повече) от следните симптоми: зачервени и сърбящи очи, раздразнена лигавица на носоглътката, кашлица и кихане, умора и дори световъртеж.

Обикновено те изчезват веднага щом излезем на чист въздух. Ако обаче ежедневно сме принудени поради една или друга причина да дишаме замърсен или застоял въздух, е много вероятно да се появят първите признаци на астма, а това вече е знак, че трябва да действаме бързо, за да не си докараме здравословни усложнения в дългосрочен план.

Вътрешният микроклимат е много важен за нашето здраве и е редно да му обръщаме дължимото внимание, защото ако с години дишаме и спим в лоши условия, е много вероятно да ни застигнат тежки състояния като астма, различни заболявания на дихателните пътища, сърдечни проблеми и дори рак. Разбира се, всеки човек реагира по различен начин на замърсения въздух, но би било неразумно да пренебрегваме този често срещам проблем, особено при положение, че той може да бъде решен сравнително лесно и евтино.

Как да подобрим качеството на въздуха вкъщи?

Спазвайки няколко прости правила, може значително да подобрите качеството на въздуха в обитаваните от вас помещения. На първо място се погрижете в стаите въздухът да е винаги свеж. Проветрявайте редовно, като просто отваряте прозорците си поне сутрин или използвайте вентилация.

Как да се справим със застоялия въздух?

Модерните вентилационни системи се програмират така, че ви позволяват да задавате желаните от вас температура и влажност. Много по-евтино, но също толкова ефективно би било да използвате влагоуловител. На пазара има голям избор от различни влагоуловители, като зависи от вас на какъв ще се спрете. Помислите за площта и кубатурата на помещенията, с които разполагате, преди да се обзаведете с този полезен уред. Също така може да следите дали влажността на въздуха в стаите ви е в оптимални граници чрез най-обикновен влагомер.

Въздушните слънчеви колектори KocanAir се справят с влагата бързо, ефективно и без допълнителни разходи.

Според множество изследвания, златната среда за влажност на въздуха се крие някъде в порядъка на 30-60%.

Използвайте колкото се може по-малко на брой почистващи препарати, които изпускат токсични емисии при контакт с въздуха или разредени с вода. Намалете доколкото е възможно употребата на ароматизаторите, тъй като те са източник не само на приятна миризма, но и на отровни молекули, които свободното се разнасят из въздуха.

Почиствайте редовно не само пода, но и всички повърхности вкъщи. Прахолякът, който се събира по книги, телевизори и дивани, може да причини множество алергии, а и помага на бактериите да се наместят удобно в дробовете ви. Малките паразитчета се закачат за прашинките и се движат свободно из стаите, докато не ги вдишате.

В този ред на мисли е добре редовно да къпете домашните си любимци, понеже козината им често събира прахови частици и микроскопични микроби. Готвенето на газ също влошава качеството на въздуха и редно проветрявате след като сте приготвили вечерята.

Пушите ли вкъщи? Не е нужно да обясняваме защо това води до редица здравословни проблеми нали?

Share on :