7 начина да намалим разходите си за отопление

7 начина да намалим разходите си за отопление

Зимите в България често продължават повече от четири месеца и за голяма част от бизнеса това означава значителни разходи за отопление. Без значение дали работите в офис, цех или склад, вие се нуждаете от отопление, а то в много случаи не излиза хич евтино. Добрата новина е, че съществуват начини, по които да оптимизираме разходите си за топлинна енергия. Приготвили сме ви кратък наричник, който ще ви даде ценни съвети как да спестите от отопление, без значение дали сте готови да инвестирате в нови решения или просто искате дa подобрите сегашните.

Повече топлина с почти нулев бюджет

Първото и най-лесно нещо, което можете да направите, е да отоплявате само помещенията, в които вие или вашите служители прекарват време. Да речем, че имате малка фабрика състояща се от производствена площ и складове. Ако в складовете се влиза само за да се вземат необходимите части/материали/продукти, то не е необходимо да поддържате висока температура в тях. Много по-рационално би било да отоплявате само производствените си площи. Същото важи и за собствениците на магазини – топлете търговската част, а не складовете. С две думи, топлете там, където има хора.

Използвайте слънцето

Премахнете всичко, което пречи на слънчевата светлина да влиза свободно в помещенията. Слънцето е особено полезно за по-малките помещения, така че направете всичко възможно да се възползвате от този естествен и безплатен източник на топлина.

Хакнете физиката

Топлият въздух се изкачва нагоре, за това е изключително важно да успеете да го накарате да стига до нивото на пода. Това може да се постигне по няколко начина. Първият и най-евтин е да намалите вентилацията в помещенията до минимум. Освен, че поддържат въздуха свеж, вентилационните системи водят и до загуба на топлина. За препоръчване е в студените месеци да ги използвате на минимален режим. Вторият ви коз е да инсталирате вентилатори на тавана. Когато те работят на лека степен, ще карат въздуха да циркулира, без да напуска помощението. В резултат топлия въздух няма да се задържа само на тавана. С малко по-голям бюджет можете да намалите височината (така наречените окачени тавани) на производствените (или търговски) площи. По този начин вие ще трябва да загрявате по-малък обем въздух и съответно ще намалите разходите си за отопление.

Премахнете всичко, което блокира отоплителните тела

Без значение дали се отоплявате с климатици, парно, печки с твърдо гориво или подово отопление, вие имате отоплителни тела. Тяхната ефективност зависи от способността им да отделят топлинна енергия. Когато ние съзнателно или не им попречим да отделят топлина, разходите ни се покачват. Ако пред радиаторите или климатиците ви има щандове, стоки, машини или нещо друго, което отнема от отделената от тях топлина, разместете нещата, така че да не пречат на естествения топлообмен. Няма смисъл от радиатор, върху който има наредена стока, нито пък от климатик, който духа в етажерки с пирони. Дайте възможност на отоплителните ви тела да имат съприкосновение с колкото се може повече въздух.

Намелете загуба на топлина

Със съвсем ограничен бюджет можете да намалите местата, от които топлият въздух бяга, а именно от врати и прозорци. Изолирайте с ленти всички прозорци, които не отваряте. Ако всяка врата има четка, която да огриначава въздушните течения, то вие на практика задържате топлината в помещението. В търговските площи най-много топлина се губи от автоматичните врати – тези, които са със сензор и се отварят сами. В сравнение със стандартните врати и въртящите се такива, плъзгащите се врати са най-малко икономични. Помислите за това преди да обзаведете магазина или офиса си с такава.

Разбира се, колкото повече инвестирате в изолация и добра дограма, толкова по-ниски ще бъдат разходите ви през зимата.

Старайте се да поддържате постоянна температура

Идеята е следната, ако помещенията ви изстиват през нощта, то през деня ще трябва да затопляте въздуха, започвайки от много ниска температура. За целта, не допускайте топлината да изчезва толкова бързо, че на сутринта да ви се налага да започвате от нулата (виж по-горе как става това). Оставете един климатик да работи на слаба степен и през нощта, за да изстива помещението по-бавно. Експериментирайте със степените, докато откриете оптималното решение за вас.

Използвайте алтернативни източници

Технологиите вече ни позволяват да се възползваме максимално от природните ресурси. Дали ще заложите на конвектори или термопомпи, зависи изцяло от вашите нужди и предпочитания. Алтернативните източници на топлина, изискват по-висока първоначална инвестиция, но с времето тя се избива, просто защото разходите за отопление падат чувствително. По-горе споменахме, че слънчевата светлина е безплатна. Добрата новина е, че можете да я впрегнете да работи за вас и да се възползвате максимално от нея. Това се случва, чрез въздушните слънчеви колектори, които я използват за да затоплят въздуха в помещението. Вижте как работят те на клипчето по-долу.

 

Share on :