Термопомпа Toshiba ESTIA HWT-1101 R32 AIO (комплект с неръждаем бойлер 200л) – 13,24kw

Термопомпа Toshiba ESTIA HWT-1101 R32 AIO (комплект с неръждаем бойлер 200л)

Термопомпите Estia R32 са разработени за региони със студен климат и осигуряват безпроблемно отопление през зимните студени дни. Термопомпата работи в термопомпен режим (без нагревател) при външна температура до -25°С, като номиналната мощност на системата се запазва до -15°С. Температурата на водата в системата е 65°С, което прави тази термопомпа уникален продукт на пазара в този клас. В режим на охлаждане термопомпата има работен диапазон от 7 до 25°С . Еstia R32 е супер икономична благодарение на един от най-високите коефициенти на преобразуване (COP=5.20*) и използва R32 хладилен агент с ниско въздействие на околната среда.

Външното тяло работи изключително тихо. Двойнороторните дискове в компресорната камера изпомпват хладилния агент по иновативна технология, разработена единствено от Toshiba, като резултат от това е едва доловим шум от компресора в частичен товар. Специалната форма на перките, както и иновативното управление на DC вентилаторите, предотвратяват вибрациите и намаляват нивото на шум до 7 децибела. Като допълнителна функция вие имате възможност да задавате нощен режим за старт и стоп на системата.

Всички термопомпи Estia са оригинални японски продукти, което е гаранция за качество, надеждност, дълъг експлоатационен живот, както и най-високи нива на енергийна ефективност.

22 651,33 лв с ДДС

Какво трябва да знаете при избор на Термопомпа?

Как да изберем термопомпа въздух-вода?

Термопомпите са най-ефективният начин за отопление, охлаждане и производство на битова гореща вода в жилищни, обществени и производствени сгради, за затопляне на басейни, джакузита, както и в някои технологични процеси за оползотворяване на отпадъчната топлина.

Какво представляват термопомпите? – Това са хладилни машини, които чрез хладилния агент пренасят топлина. С други думи, основен принцип на термопомпите е да извличат топлина от външния въздух или от подпочвените води, след което да я отдадат в помещенията на вашия дом. Термопомпите могат да се използват за отопление и охлаждане. За да функционират, те използват възобновяеми природни ресурси – въздуха, водата и почвата, без да ги замърсяват.

Съществуват основно два вида термопомпи използващи въздух или вода като източник на енергия за преобразуване.

При термопомпите използващи вода трябва да се има напредвид, че при тях има допълнителни разходи за изграждане на сондаж (в повечето случаи и втори сондаж за връщане на използваната вода) които изискват и периодично почистване. Също така трябва да се предвиди и сондажна помпа необходима за захранване на термопомпата с необходимият дебит вода, при което се получава допълнителна консумация на електроенергия м/у 500 и 1000W, която обикновено не е упомената в търговските каталози.

При термопомпите използващи въздух вентилаторът на външното тяло доставя необходимият дебит въздух и като част от конструкцията на съоръжението, неговата консумация е калкулирана в търговските каталози и параметрите показващи ефективност.

Какви са важните параметри за една термопомпа въздух-вода?

1. Като източник на енергия необходима за отопление на вашият дом един от най-важните параметри е отдаваната мощност, както при стандартни външни температура, така и при отрицателни според региона където живеете.

2. Вторият важен въпрос е – каква ефективност постига термопомпата при различни външни температури която ви е необходима. Отдаване на висока мощност, но с ниска ефективност е една от най-често срещаните грешки водещи до увеличаване на вашите разходи.

3. Качеството и страна на производство също е важен фактор при избора. Освен на марката, обърнете внимание и в коя страна са произведени термопомпените съоръжения. От това зависи както бъдещите експлоатационни разходи така и експлоатационния период на съоръженията.

4. При избор на термопомпа обърнете внимание на нивото на шум при работа на външното тяло. Тъй като както нивото на шум, така и неговите честоти са доказано вредни за вашето здраве, най-добре е да потърсите и лично да се убедите в шума на работеща инсталация в реални условия.

5. Всеки производител декларира техническите си параметри според неговите измервания. Поради това е хубаво да се поинтересувате какви допълнителни сертификати от независими институции притежава дадената термопомпа. Сред най-популярните и често използвани в Европа са EUROVENT и KEYMARK.

Какво трябва да знаете при избор на Термопомпа въздух-вода?

При избора на термопомпа основата трябва да бъде положена от реалната консумация на вашият апартамент, къща или офис. Не винаги изборът на по-мощна термопомпа би довело да по-ниска консумация. Както вече споменахме по-горе спрямо външната температура всяка термопомпа има различни стойности за мощност и ефективност. За правилният подбор на термопомпи почти всички производители имат специализиран софтуер, в помощ на правилният подбор.

При подбора на термопомпа може да се подходи по няколко основни линии:

Отдавана мощност при много ниски външни температури, като тук трябва да се следи за ефективността при тези температури.

Отдавана мощност при средно зимни/летни температури с цел осредняване на параметрите и получаване на точна прогнозни данни за бъдещи разходи.

Тъй като необходимата мощност за отопление е правопропорционална на външната температура, при през по-голяма част от времето термопомпата ще работи на частичен товар. Поинтересувайте се каква е минималната мощност, която термопомпата може да отдава и каква е нейната ефективност когато не работи на пълна мощност. Имайки предвид, че една инсталация работи средно около 1% от времето си на пълна мощност, невъзможността на дадена машина да работи ефективно при малки мощности, директно ще се отрази върху вашата сметка.

Независимо от това какво съоръжение изберете, не на последно място е необходимо да обърнете внимание, как е организирана гаранционно и извънгаранционната дейност на производителя. Има ли покритие на сервизни техници във вашето населено място време за реакция при евентуален проблем и т.н.

 В заключение можем да кажем, че термопомпите осигуряват:

• Най-ниски експлоатационни разходи.

• Използват възобновяеми източници на енергия .

• Те не отнемат от вашето време за снабдяване с гориво, почистване и профилактика.

• Имат напълно автоматичен контрол и високо ниво на сигурност.

• Те са напълно безопасни.